Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Izraeli tudósok felfedezték a láthatatlanná tevő köpenyt, de még nem lehet látni
A „szőnyeg”, amelyet kifejlesztettek eltéríti és szétszórj azoknak a tárgyaknak a fényét, amelyeket ráhelyeznek, ettől pedig eltűnnek a szemünk elől – számolnak be a Ben Gurion Egyetem kutatói; a következő lépés a prototípus kifejlesztése lesz.


Dr. Alina Karabchevsky


Egy frissen publikált tanulmány szerint a Ben Gurion Egyetem kutatói olyan új eljárást fejlesztettek ki, amelyik eltéríti a fényt egy olyan mesterséges felületről, amely láthatatlanná teszi a tárgyakat, amelyeket ráteszünk. A kutatásban résztvevő Alina Karbachevsky szerint ez egy metafelület tulajdonképpen, olyan mesterséges anyag, amely nem engedi, hogy a tárgy fénye eljusson a szemünkig, nem tudjuk észlelni.

Mivel a köpeny még csak elméletben létezik, most megpróbálják megalkotni a prototípusát, bizonyítani, hogy tényleg lehetséges és ezzel forradalmasítani már létező technikákat, például a radarok által nem észlelhető légijárművekét. És a mese is igazzá válik végre a láthatatlanná tévő köpenyről, drukkoljunk az izraeli tudósoknak, hogy így legyen.

A The Times of Israel írása alapján