Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1122]

Mai születésnapos: a nagy magyar-zsidó rocker a Dire Straitsből
A ma 65 éves David Knopfler is tanúja annak, hogy a rock nem öregszik. Mark Knopfler öccse saját jogán is része a rocktörténetnek.  
 
Miért esznek az amerikai zsidók kínait karácsonykor?
Az időszámítás Kínában még csak 4710 körül jár, míg a zsidó naptár szerint 5778 van. Amiből az következik, hogy a zsidók több mint ezer éven át nem ehettek kínai kaját Amerikában.  
 
100 éve született Gimes Miklós, az 1956-os forradalom hős
Jellegzetesen fájdalmas, nagyszabású magyar zsidó életút volt az övé az illegális kommunista párttól a munkaszolgálaton és a Szabad Népen át a Nagy Imre köréig, a forradalomig és az 1958-as kivégzésig. Száz éve: 1917. december 22-én született Gimes Miklós.
 
Páratlan: Huszadik gyerekének adott életet egy izraeli hászid édesanya
Számára nem volt különösebben érdekes, hogy épp a 20. gyermekét szülte meg, a kórház személyzete azonban nagyon izgatott volt. Nem tudnak róla, hogy történt volna már ilyen.
 
A dolgok kezdenek egyenesbe jönni a testvérek között – Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:37 óra, az ünnep kimenetele: 16:49 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájigás” (Mózes 1. 44:18-47:27.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
A Facebookon toboroz új alkalmazottakat a Moszad izraeli titkosszolgálat
Ezentúl a Facebookon is toborozza új alkalmazottait a Moszad izraeli titkosszolgálat – jelentette be közleményében a miniszterelnöki hivatal csütörtökön Izraelben.  
 
Fenyegető levelet kapott több kanadai zsinagóga
Fenyegető antiszemita levelet kapott a napokban több zsinagóga Kanadában, a rendőrség kedden vizsgálatot indított a gyűlölet-bűncselekmények ügyében – közölte több egybehangzó forrás.
 
Mai születésnapos: Schiff András, a nagy magyar zongorista
Jövőre lesz 50 éve, hogy 15 éves fiúként megnyerte a Ki mit tud-ot. Aztán villámgyorsan világhírű zongorista lett, olyan, amilyet egy generációban csak egyet kap egy ország. Könnyen mondjuk jó teljesítményre, hogy világszínvonalú. Rá mondhatjuk, ő tényleg az.
 
Dél-Pesten is megünnepelték Hanukát – a fény ünnepét
A Dél-Pesti Körzet idén az Erzsébeti Zeneiskolában tartotta meg a fény ünnepét. A zsúfolásig megtelt, szépen feldíszített teremben műsorvezető köszöntötte mindhárom dél-pesti önkormányzat alpolgármesterét valamint azokat az önkormányzati képviselőket, akik családjukkal együtt részt vettek az ünnepségen.
 
Állatkínzás, kizsákmányolás, szabadulás: kijöhet a Chabad rabbi a börtönből
Sholom Rubashkint több rendbeli vesztegetésért 27 évre ítélték, miután kóser hússal foglalkozó cége lebukott: állatkínzás és az illegális bevándorlók kizsákmányolása folyt nála, ebből a helyzetből próbálhatott kikeveredni vesztegetési kísérletekkel. A börtönbüntetés mértékét ugyanakkor nem csak hívei, de még ellenfelei is kifogásolták.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1122]