Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1102]

Zsidó büszkeség: nem játszották le, maga énekelte hazája himnuszát az izraeli dzsúdóbajnok
Aranyérmet nyert Abu Dhabiban a dzsúdónagyhatalommá vált Izrael egyik versenyzője, Tal Flicker, de sem hazája lobogóját nem vonták fel, sem a himunszát nem voltak hajlandóak eljátszani a helyszínen az eredmény kihirdetésekor, ezért a dzsúdóbajnok maga énekelte el hangosan a Hátkivát, nem hagyta magát megkülönböztetni.  
 
Váratlan világrekord: Egymillió zsidó tartott együtt szombatot a világ minden sarkából
A pár éve indult Szombat Proejkthez, amelyet a Dél-Afrikai Köztársaság főrabbija talált ki pár éve, ezen a hétvégén egymillió zsidó csatlakozott Mozambiktól Venezuelán át Ciprusig: Izrael népe él, mert a sabbatot tartja és a sabbat megtartja őt.
 
Én vagyok Isten, a Mindenható, járj előttem és légy tökéletes – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:16 óra, az ünnep kimenetele: 18:20 óra. A Tórából ezen a héten a „Lech-Löchá” (Mózes 1. 12-17.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
50 év, 5 megindító történet: Zubin Mehta öt legszebb pillanata az Izraeli Filharmonikusokkal
Zubin Mehta, aki 50 év után búcsúzik lassan az Izraeli Filharmonikusoktól, utolsó turnéjára indul velük Észak-Amerikába. „Életemben először leszek szabadúszó” – mondta a 81 éves karmester a Jerusalem Postnak.
 
Kiderült: Mila Kunisék szombattartók, a kisgyerekeiket is kóser borral itatják
Ne tévesszen meg senkit, hogy a legközelebbi Mila Kunis-film címe az lesz, hogy A rossz anyák karácsonya. Mila Kunis ugyanis nem karácsonyt ünnepel Ashton Kutcherrel és a gyerekeikkel, hanem a szombatot köszönti minden héten. A három éves kislánya azért várja a péntek estét, mert ő is ihat egy csepp bort olyankor.
 
Mai születésnapos: Lévi Eshkol, Izrael miniszterelnöke a hatnapos háborúban
Tizenkilenc évesen megy a Szentföldre, ott van a hadsereg alapítói között, Ben Gurion őt teszi meg utódának, hogy aztán összevesszen vele. Ő a hatnapos háború miniszterelnöke, aki hivatalban van, amikor meghal 1969-ben, 73 évesen.
 
Jane Haining embermentőről nyílt kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban
Jane Hainingről, a skót származású embermentőről, a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjéről nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központban (HDK) szerdán.  
 
Emmy-díjas rendező forgatott a Frankelben
Többek közt budapesti helyszíneken forgatja új, a Holokauszt túlélőiről szóló filmjét Willy Lindwer holland dokumentumfilm-rendező.
 
Megőrül Kína az izraeli borért
Hatalmas mennyiségeket vesz Kína az izraeli borból és egy izraeli cég óriási gyárat épít az országban. A vállalkozás vezetője szerint a kínaiak nagyra becsülik a zsidó kreativitást és a kóserséget a minőség biztosítékának tekintik.
 
Mai születésnapos: Sir Moses Montefiore, milliárdos emberbarát, a világ első cionistája
Száz évig él, de már 35 évesen visszavonul az üzlettől és egész hátralévő életét a jótékonykodásnak szenteli, megalapítja az első új zsidó települést a Szentföldön, minden zsidó ügyet támogat és Viktória királynő lovaggá üti.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1102]