Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1224]

Katolikus főpapok látogatása a Mazsihisznél
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének meghívására hivatalos látogatást tett Michael August Blume újonnan kinevezett apostoli nuncius, vatikáni nagykövet és Erdő Péter bíboros a Dohány utcai zsinagógában, ahol dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija kísérte körbe a vendégeket.
 
Hanuka világszerte: A német államelnök szerint a zsidók Isten ajándékai
A szimbolikus, Hitler propagandájában is használt Brandenburgi kapunál gyújtotta meg Németország elnöke az ünnep első lángját.
 
Abszurdisztáni útlevéllel a könyvespolcunkra
Magyar vagyok, európai vagyok, zsidó vagyok, vannak gyermekeim, szóval sok mindent van okom félteni. Féltem ezt az országot, Európát, mindannyiunkat – mondta Gábor György professzor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanára a Nem félsz book című új könyve bemutatóján a budapesti Kossuth Klubban.
 
Heisler András: A fények ereje
A hanukai csoda első napja azt tanítja, a csoda beteljesüléséhez mi is kellünk, a Mindenhatónak ránk is szüksége van hozzá. Pedig az első napon még meg sem történik a csoda – Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének ünnepi köszöntője.
 
Teljes jogállású rektorrá terjesztik fel Vajda Károlyt, miután professzorrá nevezték ki
Áder János köztársasági elnök 2018. szeptember elsejei hatállyal nevezte ki egyetemi tanárrá Vajda Károlyt.
 
Frölich Róbert: A Hanuka a zsidóság büszke ünnepe
A Hanuka a zsidóság büszke örömünnepe, amelyen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékezünk. dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának gondolatai az ünnepről.
 
Olvasnivaló hanukára: 8 + 1 könyv az ünnepekre
A hanukia nyolc ágának megfelelően szubjektíven kiválasztottunk nyolc + egy könyvet az idei hanukára, hogy hasznosan töltsük az időt akkor is, ha meguntuk a fánkevést. ABC sorrendbe tettük a műveket, és a végére maradt a Legfontosabb.
 
Akiket mások helyett szeretünk – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:37 óra, a Szombat királynője 16:46 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájesev” (Mózes 1. 37-40.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a jelen gettói
Doktor Moll a minap elment egy rendezvényre, ahol a bejáratnál az egyik rendező a kezébe nyomott egy adatlapot, egy B5-ös méretű, fehér papírt, ha gondolja, töltse ki, mondta, mire Doktor Moll a hátsó zsebébe csúsztatta a cetlit, köszönöm szépen, válaszolta...
 
A Mazsihisz vezetőségének közleménye a Figyelő hetilapban megjelent címlapra és cikkre vonatkozóan
A Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1224]