Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1102]

Kutyája mentette meg a párizsi zsidó családot a terrortól
Rágyújtotta a lakást valaki egy zsidó családra Párizsban és a kutya vette észre először a bajt. Ő keltette fel a többieket, a gazdáit, így menekültek meg, a rendőrség az antiszemita, iszlamistának tűnő szomszédot gyanúsítja a bűncselekménnyel, amelyet megelőzött a család autójának felgyújtása.
 
Mai születésnapos: Art Garfunkel a Simon és Garfunkelből
Volt kántor rögtön a bármicvója után és matektanár is, miután szétváltak útjaik Paul Simonnal. A nyolcvanas években verseket írt, mert a barátnője és az édesapja halála depresszióba ejtette, a színpadról eltűnt. De időről-időre visszatérnek veszekedős barátjával és irtózatos tömegek előtt énekel a két New York-i zsidófiú, a 70-es éveikben járó Simon és Garfunkel.
 
Egy nép vagyunk – a 22 éve meggyilkolt Jichak Rabinra emlékeztek Tel-Avivban
„Egy nép vagyunk” – ez volt a szombat esti tömeggyűlés üzenete Tel-Avivban és ez sokakat lelkesített, mások azonban úgy látják, nem szabad letagadni a feszültségeket, amelyek Rabin meggyilkolásához is vezettek és azóta is jelen vannak az izraeli társadalomban.
 
Nagy zsidó vita Amerikában: szabad-e önvezető autót használni sábeszkor?
Egyre közelebb tűnünk kerülni az önvezető autók piacra kerüléséhez és ez a fejlemény teljesen megváltoztatja a sábeszt a hagyománykövető zsidók számára, mert technikailag lehetséges lesz használni szombaton. A Szombat lényegével azonban még a liberálisabb rabbik szerint is ellentétes.
 
Magyar zsidó arcképcsarnok: Marczali Henrik
Marczali Henrik (1856-1940) a magyar történetírás egyik legkiemelkedőbb alakja 1856-ban született Marcaliban és 1940-ben hunyt el Budapesten. Édesapja, Marczali Mihály marcali főrabbija volt. Marczali Henrik győri és pápai iskolaévei után 1870-ben a pesti tudományegyetem bölcsészettudományi karán majd Berlinben és Párizsban tanult.
 
Mai születésnapos: Charles Bronson színész, két zsidó gyermek édesapja
Egy félárva zsidólány beleszeretett egy szúrós tekintetű fiatalemberbe, aki nyolc évvel volt idősebb nála és Charles Buchinskynak hívták, érzelmei viszonzásra találtak nála. Mindez egy amerikai színiiskolában történt 1947-ben. Az apa lánya és veje karrierjét egyaránt igyekezett segíteni és ez Charles Bronson „születésének” története.
 
Távol legyen tőled, hogy megöld az igazat a gonosszal – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:05 óra, az ünnep kimenetele: 17:10 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájéra” (Mózes 1. 18–22.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Minden eddiginél több programmal érkezik a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál
Az elmúlt években egyre több érdeklődőt vonzó, „Minősített Európai Fesztivál” címet is kapott Budapesti Zsidó Filmfesztivál és a szintén népszerű Izraeli Filmhét az idei évtől együtt folytatja: a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait évről évre felvonultató fesztiválok 2017-től közösen, Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál néven várják az érdeklődőket.
 
Stílusok találkozása, – Jazz Meets Klezmer a Debreceni Ortodox Zsinagógában
A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA, – JAZZ MEETS KLEZMER” címmel DEBRECENI DIXIELAND-KLEZMER KONCERTET szervezett a DEBRECEN DIXIELAND JAZZ BAND előadásában.  
 
Mai születésnapos: Ross Geller a Jóbarátoktól
A Jóbarátok, a ’90-es évek amerikai ultraszupernépszerű sorozata fektette le az aranyszabályt: nincs vicces TV-sorozat lüke zsidó szereplő nélkül. Ha mégis van, akkor az annyit is ér, de nincs. A jóképű, kedves, félszeg, szerencsétlen őslénykutató a zsidófiúk kétbalkezességének, de azért imádnivalóságának örök kulturális mintája lett, szerelmünk: Ross Geller a Jóbarátokból.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1102]