Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]

Az Örökkévaló dicsősége betöltötte a hajlékot
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:22 óra, az ünnep kimenetele: 18:27 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájákhél-Pkudéj” (Mózes 2. 35-38:20.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseiről
A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság 5778 – 2018. Ádár 17. – március 14. szerdán 15:00 órakor megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseiről a Dohány Utcai Zsinagóga előtti téren (Herzl Tivadar tér).  
 
Vidám purimi program Debrecenben 5778-ban
Mindig fénypontja a hitközségi programoknak a purimi megemlékezés. Most talán még érdekesebb volt korábbiaknál, a kizárólag a Hitközségég tagjai adták a szórakoztató műsort, az önfeledt vidámság sugározta be a délutánt. Hiába jöttek volna világsztárok, nekik se lett volna nagyobb sikerük.  
 
Hiába röhögsz, sírás lesz a vége
A világhírű izraeli író, Etgar Keret az új könyvében olyan derűvel szövegel, hogy az olvasó azon veszi észre magát: ej, de vicces lehet, ha az ember feje fölött hullanak a bombák, s gyermekünket úgy kell megnyugtatnunk, hogy az utcán lefekszünk vele „szendvicsbe”.
 
Heti zsidó tanítás: hogyan és miért szerezzünk barátokat?
Fontos, hogy legyenek olyanok körülöttünk, akiknek egyenlő partnerei vagyunk, olyanok, akikről azt gondoljuk, különbek nálunk, és az is fontos, hogy ne örüljünk mások hibáinak hangosan azért, hogy különbnek tűnjünk náluk. A talmudi rabbik ötletei arról, kik fontosak igazán nekünk és hogy hogyan találjuk meg őket.
 
Macron elnök: Franciaország egy nap elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának
Emmanuel Macron szerdán a francia zsidó ernyőszervezet, a CRIF vendége volt és ennek elnöke szögezte neki a kérdést, kívánja-e követni kollégája, Donald Trump döntését? Macron szerint „barátja”, Trump elnök hibát követett el Jeruzsálem Izrael fővárosakénti egyoldalú elismerésével.
 
A Real Madrid és a zsidók – 116 éves a spanyol sztárcsapat
Kivel lett először bajnok a királyi gárda? Igen, egy magyar zsidó edzővel, nélkülünk ezek se lennének a fasorban se. Mindent nekünk köszönhet a napokban 116 éve alakult klub. Cristiano Ronaldo meg cionista és persze gratulálunk a Real Madrid futballcsapatának, akik Bajnokok Ligája győzelemmel, s egyben továbbjutással ünnepelték születésnapjukat.
 
Mindenhol ott vagyunk: lezsidóztak egy új orosz jégkrémet
Tatárföldön dobták piacra azt az új jégkrémet, amelynek a neve „szegény zsidók”. A helyi zsidó közösség egyáltalán nincs elragadtatva a figyelmességtől.
 
A washingtoni holokauszt múzeum visszavonta kitüntetését Aung Szan Szú Kjitől
Az Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma visszavonta Aung Szan Szú Kjitől az évekkel ezelőtt neki ítélt kitüntetést, amiért Mianmar de facto vezetőjeként elmulasztotta, hogy „morális tekintélyével” élve megakadályozza a hadseregnek a muszlim rohingja kisebbség ellen indított „brutális hadjáratát”, és elutasította annak elítélését is.
 
Megérkezett az ünnepi macesz
Értesítjük kedves hittestvéreinket, hogy az 5778/2018 évi ünnepi maceszt az alábbi helyeken tudják beszerezni.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]