Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1224]

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években
Az európai zsidók körülbelül 90 százaléka úgy látja, hogy hazájában erősödött az antiszemitizmus az elmúlt öt évben – derült ki az Európai Unió alapjogi ügynökségének (FRA) hétfőn bemutatott felméréséből.
 
Ma a google is egy Nobel-díjas zsidó költőnőre emlékezik
Ma lenne 127 éves a Nils holgersson szerzőjének, Selma Lagerlöfnek az egyik legjobb barátja, Nelly Sachs, akit Lagerlöf mentett ki a náci Németországból és Sáj Ágnonnal, Izrael nagy írójával együtt kapott Nobel-díjat.
 
Izrael Állam elnökével tárgyalt Heisler András
Izrael Állam elnöke, Reuvén Rivlin vasárnap fogadta Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét.
 
Éhség és sóvárgás Erdélyben
Király Kinga Júlia új könyve egyszerre erdélyi zsidó receptgyűjtemény, emlékezésirodalom, táplálkozástörténet és gasztroszociográfiai kalauz, avagy éhség és sóvárgás, kóser és tréfli, holokauszt és újrakezdés Az újrakezdés receptjeiben.
 
Meghívó a Budapesti Zsidó Hitközség Közgyűlésére
A Budapesti Zsidó Hitközség tisztelettel (BZSH) meghívja Önt a 2018. december 13-án (csütörtök), 5779. tévét 5. 16:00 órakor tartandó közgyűlésére a BZSH-MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe. A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.  
 
Hanukai csodahajó a Dunán
Az ünnep alkalmából hajóztunk egyet Buda és Pest partjai közt, s miközben végig égtek a hanukia lángjai, a fedélzeten zeneszóra havazott.
 
Az Európai Unió Tanácsa az antiszemitizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot
Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei brüsszeli ülésükön az antiszemitizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot csütörtökön, amelyben a közös védelmi megközelítés kidolgozásáról egyeztek meg az európai zsidó közösségek és intézmények biztonsága érdekében.
 
A cfáti zsidó emlékmúzeum átköltöztetéséről tárgyaltak Izraelben
Az észak-izraeli Cfátban található, Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának bővítéséről és Herclija városába való átköltöztetéséről tárgyalt pénteken Izraelben Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára.
 
Az Álomfejtés és a Tóra – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:35 óra, a Szombat királynője 16:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Mikéc” (Mózes 1. 41:1-44:17.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Hanukai csoda – Felavatták a Dél-Pesti körzet új zsinagógáját
Hanuka ötödik napján történt meg a csoda Pesterzsébeten: a tizenhat éve Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dél-Pesti körzet néven újjá alakult közösség ezen a napon vehette birtokba új zsinagógáját, amely saját forrásain túl a BZSH támogatásának köszönhetően jöhetett létre. Az új helyiség immár teljes mértékben kielégíti majd a pesterzsébeti közösség igényeit.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1224]