Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1224]

Salvini az EU Izraellel szembeni politikáját ostorozta Jeruzsálemben
Az Európai Unió Izraellel szembeni elfogult politikáját ostorozta Jeruzsálemben Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, akit Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael nagy barátjának nevezett – jelentette a helyi média szerdán.
 
Új imaszobát avattak a hanuka ünnepen Kiskunhalason
A hanukának, az egyik legismertebb zsidó ünnepnek a története az i.e. 2. századra nyúlik vissza, amely nem a Tórán, hanem egy hadi eseményen alapszik, ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében. Pénteken a hatodik gyertyát gyújtották meg a menórán a halasi zsidó hitközségben, ahol téli imatermet is avattak egyben a hitközség tagjai.
 
Fordítóversenyt hirdet az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) héber–magyar, magyar–héber fordítóversenyt rendez, melyre szeretettel vár minden héber nyelv iránt érdeklődőt. A versenyt az intézmény az alábbi kategóriákban rendezi meg: kezdő, középhaladó és haladó.
 
Ezek a tények a Rumbach – Együttélés Házáról
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, a majdani funkciók és tartalmak megalkotása olyan felelősséget helyez vállunkra, amelyet nemcsak eleink, de a jövő generációi felé is viselnünk kell. Természetes és jogos igény a közvélemény időközönként hiteles tájékoztatása a projekt aktuális helyzetéről.
 
Jeruzsálem: a szívünk másik fele
A zsidóság számára Jeruzsálem nem pusztán földrajzi pont a térképen, hanem az imába foglalt név, a legszentebb hely, a hegy és annak sziklacsúcsa, ahol Ábrahám ősapánk Izsákot megkötözte. Itt bizonyította be Ábrahám az Örökkévaló és az Ő akarata iránt érzett, feltétlen hűségét, majd itt győzte le Melkizedek király ellenségeit, hogy elnyerje vele az uralkodó áldását: „áldott legyen Ábrahám és áldott legyen a Legfelsőbb Isten”.
 
A Mazsihisz egy ultrahangos inhalátor készüléket adományozott a Bethesda kórháznak
Zsidó-keresztény együttműködés a gyermekek gyógyulásáért jegyében egy lélegeztető géphez kapcsolható ultrahangos inhalátort és gyógyszerporlasztó készüléket ajándékozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Bethesda Gyermekkórháznak.  
 
Ijesztő: Iránban kitört a keresztényüldözés
Körülbelül 100 embert tartóztattak le az utóbbi időben, amiért áttért kereszténynek, ez ugyanis, akárcsak a zsidó betérés, bűncselekménynek számít az Iszlám Köztársaságban, ahol a kereszténység újra erősödni kezdett, ezért csaptak le rá a hatóságok.  
 
Tel-Avivban lesik el a high tech gazdaság titkait fiatal magyar cégek
Hét fiatal magyar high tech szakember ismerkedik az izraeli startupok sikerének titkaival a Visegrádi Négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) valamint Izrael közötti együttműködés első közös tanulmányútján. 
 
Wagneri dramaturg, avagy lépjünk be a „Rombachba”
Évtizedek óta titok ez az épület. Most, mikor lekerültek az állványok, szinte harapni lehet az izgalmat a Rumbach Sebestyén utcában.  Bár az átadás időpontja többször kitolódott, most úgy tűnik, 2019 tavaszára mindenki beléphet a főváros egyik legkultikusabb műemlékébe. Az új funkció kulcsszava: Együttélés.
 
Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közgyűlésére
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) tisztelettel meghív minden küldöttet, illetve érdeklődőt a 2018. december 16. vasárnap (5779. Tévét 8.) délelőtt 10:00 órakor tartandó közgyűlésére a MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe (Budapest VII. ker., Síp u. 12. II. emelet). A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1224]