Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]

Béke és megnyugvás a zenében
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Bauer Andrea és művésztársai adnak koncertet The man I love címmel a Goldmark teremben szeptember 2-án, délután 6 órától.  Műsoron Bernstein Kaddish című műve, Gershwin Porgy és Bess című operájából a Summertime elringató, békét hozó, ősi női erőt sugárzó dallama; Golijovtól pedig az Ainadamar, amely a különleges ritmusú hangzás keleties vonulatát szólaltatja meg.
 
1888.08.08. – A neológia kivételes ünnepe: ma 130 éves a Frankel Zsinagóga
Frankel Zsinagóga: született 1888 augusztus (tehát nyolcadik hó) nyolcadikán és áll mindaddig bizonyosan, amíg el nem jön Dávid fia, a Messiás. Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban. A mai nap: neológ ünnep.
 
Izrael a Sziget Fesztiválon – tánc, film, koncert, fényinstalláció
A Sziget Fesztivál sokkal több, mint zene. Az #IsraelinSziget programjában tánc, filmvetítés és fényinstalláció is helyet kap.
 
Litvánia: Saját unokája tiltakozik a náci tömeggyilkos kultusza ellen
Szabadságharcosként tartja számon Litvánia állami emlékezete Jonas Noreikát, aki több mint 10 ezer zsidó haláláért felelős saját unokájának kutatásai szerint.
 
Balázs Fecó: a zenében nem a stílus a fontos, hanem az, hogy megérint-e
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Malek Andrea Soulistic egyik vendége Balázs Fecó lesz, a legendás Korál együttes énekese, billentyűse, aki ezen az estén először énekel duettet Malek Andreával. A koncertet a Dohány utcai zsinagógában rendezik augusztus 28-án, este 8 órától. Az estről Balázs Fecót kérdeztük.
 
Hadigondozottak járadéka: Heisler András levélben fordult Gulyás Gergelyhez az igénylők érdekében
Egy törvénymódosítás a közelmúltban kibővítette a járadékra jogosultak körét, a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat azonban, a Mazsihiszhez érkező visszajelzések szerint, egészen eltérően ítélik meg az egyes, területileg illetékes kormányhivatalok. Ezért, a kérelmezők érdekében fordult Heisler András az illetékes miniszterhez, Gulyás Gergelyhez.
 
Zsidók mindenhol: már a mozikban az év Budapesten forgatott amerikai női akcióvígjátéka
Ezért a filmért járt tavaly Mila Kunis Budapesten, amelynek az írói és a rendezője is zsidók és most egy amerikai zsidó lapnak nyilatkoztak Pestről és szóba került a Dohány utcai Zsini, a „szürreális” bulinegyed és a Mázel Tov is, mint „Budapest legnépszerűbb étterme”.
 
Zseni a zsiniben: Müller Péter Sziámi Seress Rezsőről
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Seress Rezső legszebb dalai szólalnak meg Müller Péter Sziámi, Seres Ildikó és Vida Péter előadásában, zongorán kísér: Regős Zsolt. A produkcióról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 30-án, este 7 órától – Müller Péter Sziámi előadóművészt, dalszerzőt kérdeztük.  
 
1700 éves mozaikot találtak Izraelben
Újabb 1700 éves mozaikot találtak egy mozaikmúzeum építésekor Izrael közepén, Lod városában a régészek – jelentette az Izrael Hajom (Izrael Ma) című újság.  
 
Győzelem: Tunézia kénytelen beengedni a hét éves izraeli sakkzseni-kislányt
Az erős izraeli nemzetközi nyomás megtörte a Tunéziai Sakkszövetség ellenállását: nem tilthatják ki tovább Izraelt és az országot képviselő hét éves kislányt, Liel Levitant.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]