Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]

Azt kell keresnünk, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt – Schweitzer Józsefre emlékezünk
Schweitzer József 1922 október 13-án született Veszprémben. „A lehető legtöbb megértést kell tanúsítanunk egymás iránt.” – Schweitzer József, néhai országos nyugalmazott főrabbira emlékezünk.  
 
A diktátor című film színpadi adaptációját mutatja be a Vígszínház
A diktátor című Charlie Chaplin-film alapján készült színdarabot mutat be szombaton a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében.
 
Egy holokauszttúlélő, kommunista ’56-osról: ma lenne 90 éves Angyal István
„Vidéki” zsidó családban született 1928-ban, tehát Auschwitzba deportálták 16 évesen az édesanyjával és a nővérével együtt. A nővérét szökési kísérlete miatt a szeme láttára akasztották fel. Tudta jól, milyen világban adatott élnie és hogy milyet akarna helyette.
 
Évfordulók köré szerveződik a 4. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata
Több évforduló köré szerveződik az október 18. és 21. között tartandó Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata – jelentették be a szervezők egy, a kolozsvári magyar főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.
 
Bábel-tornya és a szabadság reménye – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 17:44 óra, a Szombat királynője 18:46 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Noáh” (Mózes 1. 6:9–11:32.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zolt: Schwartz néni és a hasukat szerető zsidók
Hamarosan ropogósra sült libacombot fogok lakmározni tört krumplival és uborkasalátával, gondolja doktor Moll, ugyanis Schwartz néni a múltkor megígérte neki, hogy meghívja magához enni, és erre doktor Moll már nagyon készül, mert
 
A holokauszt során elszakított barátnők 75 év után találkoztak újra
A 91 éves Chaya Levy és a 88 éves Esther Sheinberg ugyanabban az erdélyi városban gyerekeskedett, mielőtt deportálták őket Auschwitz-ba. A második világháború után – mit sem, tudva egymásról – mindketten Izraelbe költöztek, s egyikük sem sejtette, hogy a másik túlélte a holokausztot. A gyerekkori barátnők 75 év után újra összetalálkoztak.
 
Meglepő: a belügyminiszter is bírálta a zsidó és arab sztár vegyesházasságát
Egy arab izraeli tévés személyiség és egy zsidó színész járt évekig titokban és házasodott össze nemrég, döntésük kiváltotta a belügyminiszter nyilvános rosszallását is.  
 
Megbecsült professzor lett az elűzött magyar zsidók leszármazottja
A Le Monde című francia világlap méltó és szép cikkben búcsúztatta el a napokban 84 éves korában elhunyt Alain Ducellier francia történészprofesszort. A Bizánci Birodalom és a kora középkori Közel-Kelet egyik legnevesebb, nemzetközi hírű kutatója részben magyar zsidó származású volt: apai felmenői a 19. század végi magyarországi pogromok miatt menekültek Nyugatra.
 
Auschwitzi tanulmányútra küldi antiszemita szurkolóit a Chelsea
Az angol élvonalbeli labdarúgó bajnokságban szereplő Chelsea már jó ideje próbál küzdeni az antiszemitizmus és a rasszista szurkolók ellen. Eddig az volt a bevett eljárás, hogy három évre bevonták a gyűlölködő drukkerek bérletét, így azok nem látogathatták addig a csapat mérkőzéseit. Roman Abramovics, a klub zsidó származású orosz tulajdonosa most viszont egy új ötlettel állt elő.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]