Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]

Izrael70: Ünnepeljünk faültetéssel Jeruzsálemben
A talmudi hagyomány szellemében – az idén 70 éves Izrael Állam születésnapja alkalmából az új és tartós élet reményében 70 fát ültetünk el. 35-öt Izraelben március 22-én, majd 35 darab fát Budapesten ültetünk el május 6-án Budapesten a Szent István parkban, ezek szimbolizálják majd évszázadokon át a diaszpórában és az Izraelben élő zsidóság közötti kötelékeket. Egy nép, egy szív.
 
Kivételes bemutató: együtt lép fel holnap a püspök és a mi főrabbink
Vallásközi beszélgetés bűnökről, jóvátételről, együttérzésről és egy „elképzelt papról és egy elképzelt országról”, 2018. március 14. (szerda) este 6 órakor a Hatszín Teátrumban (Budapest VI. ker., Jókai u. 6.) Minden érdeklődőt szeretettel várnak aszervezők.
 
Jelentkezzen Ön is az Országos Rabiképző-Zsidó Egyetemre
Az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetem felvételt hirdet a 2018- 2019. tanévre a következő szakokra: Rabbiképző, rabbihelyetes, judaisztika, felekezeti szociális munkás, liturgia, kántorképző, kultúrtörténeti és közösségszervező szakokra valamint zsidó vallástudományi doktori iskola képzésre. Jelentkezési határidő: 2018. március 21. szerda.  
 
Az ortodox „rabbinő” segít: megszabadítanák az államtól a szerelmet Izraelben
A legvallásosabb zsidók némelyike is úgy látja, hogy végre meg kell engedni, hogy mindenki úgy házasodjon Izraelben, ahogy szeretne.
 
Meghalt Oskar Gröning elítélt auschwitzi lágerőr
Meghalt Oskar Gröning, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó, jogerősen elítélt őre – jelentette hétfőn a Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság.
 
Az 1849-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseire emlékezünk a Kozma utcai temetőben
A Budapesti Zsidó Hitközség és a Tábori rabbinátus, valamint az Országos Főrabbi Hivatal megemlékezést szervez március 15-én (csütörtök) 13:00 órára a Kozma utcai temetőbe. A rendezvényen a 170 éves magyar forradalom és szabadságharc zsidó hőseire emlékezünk.
 
Emléktáblát avattak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó mártírjai tiszteletére
Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharcban hősi halált halt zsidó hazafiakra emlékezve állították fel és avatták fel a zsidó katonaorvosok emléktábláját, 2018. március 12. (hétfőn) az MH Egészségügy Központ, Honvédkórházában Budapesten.  
 
Netanjahu megállapodott az ultraortodoxokkal a katonai behívásról
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kompromisszumra jutott az ultraortodox Egyesült Tóra pártjának vezetőivel a jesivákban, vallási főiskolákban tanuló vallásosok behívásáról, illetve felmentéséről a katonai szolgálat alól, de a koalícióban részes Avigdor Liberman pártjának, a Jiszrael Béténunak (Izrael a Hazánk) a fenyegetése miatt még nem hárult el végleg az előrehozott választások veszélye – jelentette hétfőn a helyi média.
 
Mazsihisz: 1 százalék bizalom, 100 százalék hitelesség
A magyar zsidó közösség bizalmának évezredes hitünk, és a tőlünk telhető legjobb szakmai tudásunk szerint igyekszünk megfelelni. Kérjük, segítsék munkánkat idén is az adójuk egyházaknak felajánlható 1%-ával.
 
Lajtai Péter: Ideje van mindennek
A Műcsarnok Kilenc műteremből című tárlatának egyik kiállító művésze Lajtai Péter, aki a minap izgalmas tárlatvezetést tartott a munkái között.  A képzőművész nyolc olyan művet állított ki, amely leginkább jellemzi egyedi stílusát: fotókra alapozott, mozaikszerű, hatalmas méretű alkotásokat készít, amelyeknek a kollázs és az installációs technika is lényeges sajátossága.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]