Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]

Könyvajánló: Löw Immánuel: Zsidó folklór tanulmányok
Könyvajánló rovatunkban ez alkalommal a Barna Imre; Glässer Norbert; Zima András szerkesztésében, 2014-ben az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék: Szeged kiadásában megjelent: Löw Immánuel: Zsidó folklór tanulmányok című kiadványt ajánljuk.
 
Együtt fizettük meg a szabadság árát
Én ugyan mostohagyermeke voltam e hazának, megfosztva minden politikai és polgári jogtól, lenézve, megvetve, de én szerettem ezt az országot – ezt egy olyan magyar zsidó mondta, aki részt vett az 1848-49-es magyar szabadságharcban. Rájuk, a zsidó hősökre emlékeztünk a Kozma utcai temetőben szerdán.
 
Én szent vagyok, legyetek Ti is szentek – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:32 óra, az ünnep kimenetele: 18:37 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájikrá” (Mózes 3. 1:1-5:26.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Március 15: a magyar zsidóság szimbolikus születésnapja
A magyar zsidóság a reformkorban formálódik, és születése párhuzamos a befogadó, modern magyar nemzet megszületésével, amelyet március 15-én ünnepelünk.
 
Március 15. – A szabadságharc zsidó hőseire emlékeztek Budapesten
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar zsidó hőseire emlékeztek csütörtökön Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, a forradalomban hősi halált halt honvédek sírkövénél.  
 
Gyász: Elhunyt Galambos Szilveszter humorista
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Szeretetkórházának orvosigazgatója Dr. Deutsch Zsuzsanna szomorúan tudatja, hogy 2018 március 13-án kedden este, életének 91. évében elhunyt Galambos Szilveszter humorista, színpadi szerző.
 
Zsidók a magyar szabadságért: rendkívüli forradalmi megemlékezés a Kozma utcai zsidó temetőben
Együtt tiszteleg a ’48-as magyar zsidó honvédek sírjánál az országos főrabbi a zsidó iskolásokkal 2018 március 15-én 13 órakor. Király Miklós operaénekes és Fekete László főkántor énekei kapcsolják össze a szabadság zsidó hagyományát a magyar nemzeti liberalizmussal, amely a magyarrá vált zsidóságot, a neológiát teremtette.
 
Zsidó bulira ropja a világ
Ötmillió dolláros, tíz éves szerződést kötött egy izraeli popzenekarral egy nagy amerikai kiadó, Britney Spears, Miley Cyrus és Katy Perry szövegírójával fog dolgozni a Static és Ben-El.
 
Heti zsidó történelem: A magyar zsidó, aki naggyá tette a brazil és portugál futballt
Bajnok lett az MTK-val, az osztrák zsidó csodacsapattal végigverte a világot, összeveszett Puskás Öcsivel és ezért kitalálta a brazil futballt, naggyá tette és máig tartó érvénnyel megátkozta a Benficát. Száztizennyolc évvel ezelőtt született Guttmann Béla.
 
Kompromisszumos megoldás született a koalíciós válságra Izraelben
A koalíció pártjai kompromisszumos megoldást találtak az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli felmentését biztosító törvény ügyében, ezzel megoldódott a koalíciós válság, és elhárult az előrehozott választások veszélye Izraelben – jelentette a tízes kereskedelmi tévécsatorna esti híradója kedden.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]