Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1171]

Volt egyszer, volt egy nagy író: Kányádi Sándor meghalt
Szeretetreméltó ember, nagy magyar költő, aki megőrizte nekünk az elpusztított erdélyi zsidóság hangját, megszólaltatta fájdalmaikat és reményeiket magyar nyelven és most találkozott egykori földijeivel az Eljövendő Világban. Valaki jár a fák hegyén, akit ő már életében is észrevett és megénekelt, és akivel most szemtől-szembe találkozik. Fonassék be az Élet Kötelékébe.
 
Rangos osztrák díjat kapott Heller Ágnes
Az Osztrák Kancellári Hivatalban vehette át a Manès Sperber-díjat Heller Ágnes nemzetközi hírű magyar filozófus. A díjátadón a laudációt Radnóti Sándor esztéta tartotta.
 
Isten csodája: felépül a múlt heti terrorakcióban megkéselt 18 éves lány
Kórházi ágyából tartott sajtótájékoztatón köszönte meg az érte mondott imákat, amelyek szerinte elértek Istenhez.
 
Érthető óvatosság: kitiltották Izraelből a 33 gyerekes zsidó apát
Az egész zsidó sajtót bejárta a hír, hogy a meddő nőknek segítő donor, aki mesterséges úton lett 33 gyerek édesapja, többé nem tevékenykedhet Izraelben.
 
A mártírokra emlékeztek a fehérvári zsidóság deportálásának 74. évfordulóján
A székesfehérvári zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában emlékeztek meg vasárnap a 74 esztendővel ezelőtt Fehérvárról és Fejér megyéből deportált mintegy 3 ezer mártírról. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezésén az istentiszteletet Darvas István, főrabbi és Zucker Immánuel, főkántor vezette.
 
Szentpéteri Áron rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a nemzetközi diákfilmfesztivált
Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a diákfilmfesztivál nemzetközi versenyét.  
 
Pontosan leírni a bűnt
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Mezei Márk Utolsó szombat című első regénye, amely 1944. január 14-én játszódik Budapesten. (A történetről bővebben lásd keretes írásunkat.) A könyv már a megjelenése első hetében vezette a Láng Téka eladási listáját és második helyig jutott a Bookline Kortárs kategória toplistáján, s ajánlja a Libri Trend és Labrisz Egyesület is. A regény kapcsán készítettünk interjút az 1972-ben született szerzővel.
 
Megmutatja az Úr, ki az Övé és ki a Szent – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:34 óra, az ünnep kimenetele: 21:45 óra. A Tórából ezen a héten a „Korách” (Mózes 4. 16:1-18:32.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Ami nem múlik el soha: Mit tanít a Talmud az örök szerelemről?
„Minden olyan szerelem, amelyik egy-egy dologhoz kötődik, elmúlik, mihelyt elmúlik az, amihez kötődött. De az a szerelem, amely nem függ semmitől, örökre megmarad. Melyik az a szerelem, amelyik egy-egy dologhoz kötődik? Az, amit Amnon érzett Támár iránt. És melyik az, amelyik nem függ semmitől? Dávid és Jonatán barátsága”  
 
Történelmi pillanat: az iraki szépségkirálynőt köszönti a kormányszóvivő Izraelben
Fél éve közös szelfit posztolt Miss Irak és Miss Izrael. Az iraki szépségkirálynő családjának ezután el kellett hagynia Irakot. A barátság azonban megmaradt, Sarah Idan most Izraelbe látogatott és a „testvérek” újraegyesültek. Netanjahu kormányfő szóvivője is köszöntötte a remény követét Izraelben.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1171]