Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1224]

Fejet hajtunk a pozsonyi zsidómentő előtt
Emléktáblát állítanak Aron Grünhut (1895-1974) tiszteletére a Holokauszt Emlékközpont udvarán december 19-én (szerda) 11 órakor. A pozsonyi zsidó üzletember nagyon sok üldözöttet mentett meg a vészkorszak idején, leglátványosabb akciója során több mint 1300 zsidó menekülhetett hajón Pozsonyból Palesztinába.  
 
A francia tüntetéssorozat miatt egyre több zsidó alijázna
A francia zsidók az úgynevezett sárgamellényes tüntetők kereszttüzébe kerültek, az elmúlt napokban a zsidó közösségek számos, az interneten terjedő antiszemita tartalmakról, és különböző nyilvános helyeken feltűnő, zsidóellenes feliratokról számoltak be Franciaországban – írja az Ynetnews.com.
 
Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának
„Mostantól Ausztrália elismeri Nyugat-Jeruzsálemet, amely a kneszet (izraeli parlament) és több más kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosaként” – mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő.
 
XII. Piusz pápa és a zsidók David Dalin rabbi szemével
A Vatikán második világháborút megelőző politikája és a vészkorszak alatt tanúsított, visszafogott magatartása miatt máig bírált XII. Piusz pápa megítélésével foglalkozik Pápai Lajos új tanulmánya. Az írás a Vallástudományi Szemle e héten megjelent, XIV. évfolyamának 3. számában olvasható.
 
Szeret e bennünket édesapánk? – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:34 óra, a Szombat királynője 16:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájigás” (Mózes 1. 44:18-47:27.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és az igazi profi
Doktor Mollnak jó kis hete volt, mert hanukai jelleggel minden nap fánkot evett, méghozzá mindig különböző helyeken majszolt fánkot Miskolctól Budapesten át Székesfehérvárig, szerencséje volt, hogy sokat utazhatott, de az ünnep Budapesten sem hagyta cserben...
 
Nick Cave nem ért egyet az Izraelt bojkottáló művészekkel
Nick Cave nem támogatja az Izrael ellen a zsidó állam palesztin-politikája miatt meghirdetett zenészbojkottot – olyannyira nem, hogy a világhírű énekes és zeneszerző a közelmúltban éppen azért adott két koncertet is Tel-Avivban, hogy kiálljon azon zenésztársai mellett, akiket szerinte a bojkott hívei megszégyenítenek és hallgatásra kényszerítenek.
 
Van ortodox zsidó Mikulás? De még mennyire, be is mutatjuk
Rick Rosenthal nem egyszerűen ortodox zsidó és hivatásos Mikulás, de még Mikulás-iskolája is van, igaz, szombaton nem fogad el pénzt a fellépéseiért.
 
Zsidó építészek, akik nélkül Magyarország nem így nézne ki
Tíz év munka gyümölcse érett be A magyar zsidó építőművészek öröksége című kötet megjelenésével. A Gottdank Tibor által összeállított, és a K.u.K. Kiadó gondozásában megjelent könyv bemutatóját az Országos Rabbiképző ‒ Zsidó Egyetemen tartották.
 
Budapesti üdvözlet: Shalom, Jeruzsálem!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) örömmel üdvözli a Fővárosi Közgyűlés mai döntését, amelynek értelmében Jeruzsálem nevét kapja egy közterület Budapesten. Ezzel a magyar főváros is csatlakozott azokhoz a világvárosokhoz, amelyek köztéri elnevezéssel tisztelegnek a keresztény-zsidó kultúrában kiemelkedő szerepet betöltő ősi település, a modern Izrael fővárosa előtt.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1224]