Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1102]

Vádat emeltek Németországban két egykori náci lágerőr ellen
Vádat emeltek szerdán Németországban a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett egykori náci koncentrációs tábor két őre ellen.
 
Mai születésnapos: az Uránusz felfedezője
Zenész volt és csillagász, az Uránusz felfedezője, az első bolygóé, amelyet az antikvitás óta megtaláltak. Édesapja ágán morva eredetű, kitért zsidók leszármazottja volt, Hannoverben született és Őfelsége, II. György angol király udvari csillagászává lett – Sir William Herschelre emlékezünk.
 
Meghívó a Keren HaYesod „Hanukarácsonyi” jótékonysági aukciójára
Kedves Barátunk, Szeretettel várunk November 23-án (csütörtök) 18:00-20:30 óra között finomságokkal, pezsgővel a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány Női Csoportjának “Hanukarácsonyi” csendes aukciójára, és az ünnepi ajándékozást megkönnyítő vásárára, melynek helyszíne: Izraeli Kulturális Intézet, Budapest VI. ker., Paulay Ede u. 1. I. emelet, Teva és Futureal termek.
 
A varsói gettóról nyílik kiállítás a varsói Zsidótörténeti Intézetben
A varsói gettó titkos levéltára, a gettóéletet és a náci bűntetteket dokumentáló úgynevezett Ringelblum-archívum anyagait bemutató állandó kiállítás nyílt kedden a varsói Zsidótörténeti Intézetben.
 
Szépségverseny és világbéke: közös képet posztolt, imádja egymást Miss Izrael és Miss Irak
Tudjátok meg, ő Miss Irak és elragadó-írta ki az Instagramra közös fotójuk alá az idei izraeli szépségkirálynő, az épp katonai szolgálat, az épp katonai szolgálatát töltő Adar Gandelsman Sarah Idanról, Irak aktuális szépségkirálynőjéről.
 
Claude Monet, a nagy, zsidóvédő impresszionista festő
Azt, hogy Claude Monet ki volt, nem kell elmesélnünk, a képeit nem kell bemutatnunk. Azt azért talán kevesebben tudják, milyen bátran lépett fel a Dreyfus-ügyben az igazságtalanul megvádolt zsidó katonatiszt védelmében, az antiszemitizmus ellen, amikor egész Franciaországot megosztotta a gyűlölet és a befogadás harca.
 
Meghívó az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díjak átadására
Az Élet Menete Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a 2017. évi "Élet Menete – Kézdy György díjak" ünnepélyes átadására és az alapítvány évzáró rendezvényére, 2017. november 19. vasárnap 17:00 órára a RAM – Radnóti Miklós Művelődési Központba, (Budapest XIII. ker., Kárpát utca 13.)  
 
Izraeli tudósok felfedezték a láthatatlanná tevő köpenyt, de még nem lehet látni
A „szőnyeg”, amelyet kifejlesztettek eltéríti és szétszórj azoknak a tárgyaknak a fényét, amelyeket ráhelyeznek, ettől pedig eltűnnek a szemünk elől – számolnak be a Ben Gurion Egyetem kutatói; a következő lépés a prototípus kifejlesztése lesz.  
 
Kiállításrendezői szakkör indul a MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban
Érdekelnek a múzeumok, kiállítások kulisszáiban zajló munkafolyamatok? Szívesen részt vennél egy kiállítás létrehozásában? Kutakodnál a zsidó kultúrához és történelemhez kapcsolódó tárgyak vagy dokumentum között? Akkor a hamarosan induló kiállításrendezői szakkörön a helyed!
 
Több mint 20 film a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon
Több mint 20 filmet és számos kísérőprogramot, köztük beszélgetést, városi sétákat és gasztronómiai programokat is kínál a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek meg a Művész és a Puskin moziban, valamint idén először több vidéki helyszínen is. 
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1102]