Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1197   |   1198   |   1199   |   1200   |   1201   |   1202   |   1203      »      [1224]

Nagy szükségünk van arra, hogy bûneinktõl megtisztuljunk
A félelmetes napok legfélelmetesebbje köszönt ránk Tisri hónap 9-én este Erev Jajm Kippurkor. A máskor oly hangos zsinagógáink, - amelyeket általában a találkozások örömének hangja hat át, - most csöndesek, és az ima megkezdésekor csak a Kol Nidré fájdalmas dallama hallatszik mindenütt.
 
Focimeccs: jellemzõ a zsidózás és a pogromhangulat?
Nem szeretjük a szurkolókat. Hangosak, lármásak, fasiszták, magyarán éppen itt lenne az ideje annak, hogy a derék rendõrök jól elagyabugyálják a neveletlen suhancokat –gondolja egy derék, törvénytisztelõ állampolgár.
 
Múzeumba kerül a Columbia ûrrepülõ roncsai közt talált napló
A jeruzsálemi Izrael Múzeumban állítják ki a Columbia ûrrepülõgép katasztrófájában életét vesztett Ilan Ramon izraeli asztronauta naplójának néhány lapját, amelyek "túlélték" a jármû 2003-as katasztrófáját.  
 
Tóraadás a Hegedûs Gyula utcában
Az új Tórát látványos ünnepség keretében, chüpe alatt és elõtte rózsaszirmokat hintve hozta be apa és fia a zsinagógába. A többszáz fõs ünnepi menet a Szent István körút és a Hegedûs Gyula utca sarkától indult, végigénekelve és táncolva a zsinagógához vezetõ utat
 
Kishont-filmekkel nyitott Izrael legújabb artmozija
Kishont Ferenc magyar származású izraeli író, humorista két, eddig soha nem vetített rövidfilmjével nyitotta meg kapuit a Cinematheque Holon, Izrael legújabb artmozija hétfõn éjjel.
 
Palin Jeruzsálembe akarja átvinni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét
Republikánus elnökhelyettes-jelölt Sarah Palin kormányzóasszony Joe Bilden szenátorral folytatott televíziós vitában, kedd este, az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését hangoztatta, visszhangozva ezzel a republikánus elnökjelölt John McCain szenátor szavait.
 
Emlékmûvet emelnek Romániában a holokauszt áldozatainak
Emlékmûvet emelnek Romániában a holokauszt áldozatainak - jelentette be hétfõn Calin Tariceanu román kormányfõ.
 
Marek Halter Sába királynõjének etiópiai nyomdokain
"Ez a személyiség azért érdekel, mert olyan nõ, aki nem a harcmezõn, hanem az értelem mezején hívja ki Salamon királyt" - mondja az író, akinek immár ez a harmadik regénye bibliai nõkrõl: elõször Sárát, Ábrahám feleségét támasztotta fel, majd Cippórát, Mózes asszonyát.
 
Van-e visszatérés az erényhez?
A brit filozófus szerint a liberalizmus megfosztotta az életet etikai értelmétõl. A liberálisok erkölcsön csak jogok és kötelességek együttesét értik. Régen az erények adták az erkölcs tartalmát. Talán egy új vallás visszahelyezi jogaiba az erényt.
 
Mindenki megszerette, miután nácitlanították a dalt
A 20. századi történelem egyik mitikus dalának, a Lili Marleennek a történetét dolgozta fel Rosa Sala Rose spanyol kutató A szerelem és a halál dala címû könyvében. A tanulmánykötethez CD-t is mellékeltek, amelyen a dal különbözõ változatai hallhatók.
 
[1]      «      1197   |   1198   |   1199   |   1200   |   1201   |   1202   |   1203      »      [1224]