Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1119   |   1120   |   1121   |   1122   |   1123   |   1124   |   1125      »      [1148]

Zavargások Akkóban
Izraeli parlamenti képviselõk, professzor Aryeh Eldad és Yuval Steinitz zsidók elleni pogrommal vádolják az akkói arabokat, akik az engesztelés napján kirakatokat törtek be és autókat gyújtottak fel. Egy arab parlamenti képviselõ  
 
Attali holokauszt-drámája
Az újságíróként és történészként is nagy tekintélynek örvendõ, algériai származású Attali A kristálytól a füstig (Du cristal á la fumée) címû darabját a párizsi Rond-Point színházban tûzték mûsorra.
 
Sólet - de mibõl lett?
Miután a vallás szabályai szerint szombaton nem szabad dolgozni - így fõzni sem -, már pénteken összeállították a nyersanyagot, majd forró kövek között, késõbb pedig a hitközség vagy a pék kemencéjében, esetleg otthon sóletkályhában fõzték lassú tûzön 12 órán át. Talán éppen ennek a félnapos érlelésnek köszönhetõ csodálatosan finom íze.
 
Peter Coyote 66 éves
Elsõsorban színészként ismerjük, pedig az élete kész regény. A hatvanas években oszlopos tagja volt az amerikai ellenkultúrának a nyugati partvidéken, a filmezéssel csak a nyolcvanas évek eleje óta foglalkozik.  
 
A marokkói zsidók háromszáz éves aranykorát szellemi, irodalmi és mûvészeti szárnyalás jellemezte
Marokkó tán leghíresebb és legnagyobb zsidó közösség az ország kulturális fõvárosában, Fezben (volt) található.
 
Jó szombatot – Shabat Salom!
A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A gyertyagyújtás idõpontja Budapesten: 17:47 óra.  
 
Prof. Schõner Alfréd fõrabbi 60 éves
Most tölti be Prof. Schõner Alfréd Fõrabbi az Országos Rabbiképzõ –Zsidó Egyetem rektora 60. életévét.  A magyarországi zsidóság háború utáni nemzedékének legkiválóbb vallási vezetõje, 1948. október 12.-én született Nyíregyházán.  
 
Mire kellettek a náci zászlók és mûködõképes fegyverek?
Soha olyan mennyiségben nem foglaltak le Békés megyében hadi jellegû fegyvereket és lõszereket, mint pénteken hajnalban Szarvason, ahol egy magánházra állampolgári bejelenés alapján csaptak le a rendõrök és a kommandósok - olvasható a Hír6 portálon.
 
Homoszexuális, skizofrén és szerelmes - ilyen lett volna a náci vezér?
Adolf Hitler és fél-unokahúga, Geli Raubal feltételezett szerelmi kapcsolatáról jelentetett meg vakmerõ regényt Uwe Bolius osztrák szerzõ. A héten Münchenben bemutatott könyv Hitlert homoszexuálisnak, skizofrénnek és szerelmesnek rajzolja meg, és kiemeli rossz természetét, amelyet eddig nem tárgyaltak így.
 
A holokauszt áldozataira emlékeztek Csíkszeredában
„Nem lehet elfelejteni, hogy ott égették el a családodat, és tudni azt, hogy a krematóriumok kéményeibõl szálló füst az édesanyádnak vagy testvérednek elégetésébõl származik.
 
[1]      «      1119   |   1120   |   1121   |   1122   |   1123   |   1124   |   1125      »      [1148]