Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]

Trendek: vezet az antiszemitizmussal vádolt brit Munkáspárt a közvélemény-kutatásokban
Úgy tűnik, a brit közvélemény nagy részét nem foglalkoztatják a Jeremy Corbyn munkáspárti vezetővel szembeni vádak, ahogy azt is megmérték, igaz, még a legutóbbi botrány kirobbanása előtt, hogy a Munkáspárt vezet a közvélemény-kutatásokban.
 
Ne hajlítsd el az ítéletet, ne fogadj el megvesztegetést – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:35 óra, az ünnep kimenetele: 20:42 óra. A Tórából ezen a héten a „Softim” (Mózes 5. 16:18–21:9.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: „mert ember-é a mezőnek fája”? Tóra és környezetvédelem
„Mikor valamely idegen várost hosszabb ideig tartasz körülzárva, hadakozván az ellen, hogy bevegyed azt: ki ne veszítsd annak egy élőfáját sem, fejszével vágván azt; hanem egyél arról és azt magát ki ne irtsad; mert ember-é a mezőnek fája, hogy ostrom alá jusson miattad?” – teszi fel Mózes a retorikai kérdést a mostani – Softim – hetiszakaszban.
 
Palya Bea: Soha ilyen mélyről dalok nem törtek fel belőlem
Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál nyitónapján a Dohány utcai zsinagógában énekel Palya Bea, napjaink egyik legizgalmasabb és legszínesebb énekesője, aki ezúttal a Jávori „Fegya” Ferenc által vezetett Budapest Klezmer Banddel és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestrával lép színpadra. A művésznőt az augusztus 26-án este 8 órakor kezdődő koncert kapcsán kérdeztük kedvenc dalairól, s új lemezéről, amely Hazatalálás címmel jelenik meg a jövő hónapban.
 
A nap, amikor a zene született: Madonna 60 éves
A nap, amikor a zene született, 60 éve volt. A nevéből is jól láthatóan katolikus Madonnának nem csaka zenei divatot köszönhettük évtizedeken át – mindig az volt a trend, nagyon hosszan, amit ő csinált, hanem a zsidó misztika népszerűsítését is.
 
Nógrádi Gergely: Egy kántornak a Dohány utcai zsinagóga az etalon
Nógrádi Gergely főkántor és barátai, avagy csillagok koncertje jiddis dalokkal, áriákkal és musical slágerekkel a Dohány utcai zsinagógában augusztus 27-én, este 8 órától. Az egyedülálló zenei eseménynek ígérkező estről a főszervezőt, a műsor egyik fellépőjét, Nógrádi Gergelyt kérdeztük.
 
Páratlan felfedezés: a világvége miatt kell költöznie a terroristák börtönének Izraelben
Az ősi izraeli város, Megiddo, a világ talán első ismert csatájának színhelye volt és az Újszövetség szerint az utolsóra, az Armageddonra (héberül: Har Megiddo) is itt kerül majd sor. Egy korai keresztény ásatási helyszín kutathatóvá tétele miatt költözik el innen egy fontos izraeli börtön, mivel a leletek új fényben állíthatják elénk az egész korai kereszténységet.  
 
Rekordszámban özönlenek a turisták Izraelbe
Annak ellenére, hogy a gázai katonai konfliktus folyamatos és bármikor háborúvá szélesedhet, rekordszámú turista érkezik Izraelbe.
 
Nekik is van rá idejük: hogy telik a sábesz Mila Kunis és Ashton Kutcher családjánál?
Mila Kunis elmesélte, hogyan telik egy atipikus zsidó világsztár-család péntek estéje: gyertyagyújtás, kiddus, családi kézfogás és beszélgetés a hétről, öt perc intenzív figyelem és ünnep, öt perc intenzív együttlét.
 
Növekszik az ország: Izrael új városokat épít
Elsősorban azért, hogy segítse a beduinok letelepedését és élhető környezetet biztosítson a fogyatékkal élőknek.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]