Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1057]

Zsidó kereskedők terjesztették el Makó hagymáját
Először tartottak zsidó kulturális fesztivált vasárnap Makón. A legtöbb érdeklődőt a kóser konyha vonzotta, de volt városnéző séta és klezmerkoncert is.  
 
New Yorkban utcát neveztek el Elie Wieselről
A Máramarosszigeten 1928-ban született, tavaly elhunyt világhírű zsidó íróról kapta új nevét egy manhattani közterület.  
 
Egy magányos nő éjszakái a temetőben
Az HBO GO kínálatában, ezekben a hetekben látható egy izraeli-dán koprodukcióban készült, nagyszerű filmdráma, amelynek forgatókönyvírója és rendezője az 1979-ben Tel-Aviban született Yaelle Kayam.
 
Mai születésnapos: Claudio Abbado, egy utolérhetetlen zsidóbérenc zseni
Édesanyja börtönbe került, amiért egy zsidógyeket bújtatott, ő maga Mahler egyik legnagyobb karmestere volt, akii jórészt az Izraeli Filharmonikusok későbbi vezetőjének, Zubin Methának köszönhette a karrierjét. Szenvedélyes volt, szerény, fáradhatatlan és még gyönyörű is, nem sok nála jelentősebb karmestert hordott a föld a hátán.
 
Szeptemberben ismét Zsidó Kulturális Fesztivál!
A nyár idén is, mint mindig, a zsidó kultúra ünnepével búcsúzik Budapesttől, szeptember 3. és 14. között érkezik a Zsidó Kulturális Fesztivál, amely immár bő másfél hétig tart, mert az ünnep és a nyár jó, ha csak későn fejeződik be. 
 
98 évesen tért be zsidónak egy néni, mert nyert a tombolám
Francis Betretta, egy 98 éves San Francisco-i zsidóasszony bebizonyította, hogy sosem késő megtalálni Istent és sokat tehet a kereséshez hozzá a jószerencse is. A tombolán nyert időskori hit története jön lejjebb.
 
Mai születésnapos: George Orwell, az Állatfarm és az 1984 írója, egy bölcs, zsidóvédő antiszemita
Ő írta az antiszemitizmusról az egyik legokosabb esszét, legközvetlenebb barátai zsidók voltak, az életét kockáztatta a fasizmus elleni harc során a spanyol polgárháborúban – ott utálta meg a kommunizmust –, és mindeközben mégsem szívelte igazán a zsidókat, bár küzdött előítéleteivel és szégyenkezve bevallotta őket.
 
Kárpáti György olimipiai bajnok, egy magyar zsidó sportolóóriás
Amikor kisgyerekként úszni és focizni kezd éppen, fel kell varrni a sárga csillagot. Egy védett házban marad életben tíz évesen és rá hét évvel már a magyar történelem legfiatalabb olimpiai bajnoka.
 
Idén is nagy sikert aratott a Múzeumok Éjszakája
Akárcsak az elmúlt években idén is megrendezésre került a Múzeumok Éjszakája a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében. A szombat kimenetelét követően – a sokszínű magyar zsidóság éjszakáján a Dohány zsinagógába, a Wallenberg kertbe, és a Magyar Zsidó Múzeumba látogathatott el a több ezer érdeklődő.
 
Izraeli nagykövet: Senki sem mentesülhet a felelősség alól
Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete vasárnap holokauszt megemlékezésen vett részt Veszprémben, ahol a két világháború közötti magyar vezetés felelősségére utalva kijelentette: a deportálással végződő tragikus folyamat Magyarországon az egyetemista zsidók megkülönböztetésével kezdődött az 1920-as évek elején.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1057]