Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1092]

Mai születésnapos: Mezey Mária színésznő, a Végzet asszonya
„Hol vannak a katonák?”, énekelte félelmetesen fémes, erőteljesen búgó hangján, egyszerre vonzóan és fenyegetően. Tudjuk, hol vannak. Elhulltak régen, sírjuk felett száz virág, megölte őket a tébolyult század. „Mondjátok, miért van így?”, kérdezte mintegy a Seregek Urát számonkérve, szinte prófétaként. Az ember meg nem érti ezt. Valóban.
 
Izraelben vegyes érzelmekkel fogadták az osztrák parlamenti választások eredményét
A katonai rádióban hétfőn megszólalt a bécsi zsidó közösség rabbija, aki héberül elmondott beszámolójában elégedett volt a választások eredményével, és reményét fejezte ki, hogy a győztes konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), és nem az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít majd koalíciós kormányt.
 
Együtt ültek a testvérek: felekezetközi párbeszéd a Goldmark-teremben a menekültkérdésről
Beer Miklós váci püspök, Bolba Márta evangélikus lelkész és Darvas István főrabbi beszélgetett nálunk, a Goldmark-teremben az emberi kiszolgálatatottságról és az érthető biztonságvágyról a Heti Válasz újságírójával, Élő Anitával.
 
A Real Madrid futballsztárja, Sergio Ramos meglátogatta a meggyilkolt izraeli rendőr családját
A júliusi Templom-Hegyi terrotámadásban megölt drúz rendőr a Real Madrid focistájáról nevezte el Ramosnak a kisfiát, aki két héttel azelőtt született, hogy őt megölték. Névadója a spanyol válogatott izraeli meccse után meglátogatta az árva drúz kisfiút és a két Ramos nagyon jól érezte magát egymás társaságában.
 
Ünnepek után: a zsidó hétköznapok boldogsága
Az imában az áll, hogy áldott vagy Te, Örökkévaló, aki elválasztja a szent időt a hétköznaptól. Mert mindennek megvan az ideje itt, az ég alatt.
 
A Tóra örömünnepe: búcsú-együttlét Isten félelmében és szeretetében
Egy egész hónapot töltöttünk együtt Isten közvetlen közelében, Isten félelmében és aztán örömében. Most eljött a búcsú, az utolsó gyülekezés ideje és az újrakezdésé és az örömé. Isten azt kéri tőlünk, legyünk még egyszer együtt Vele és egymással. Várjuk Önöket.
 
Izrael figyelmeztette az amerikaiakat az orosz vírusirtós adatlopásra
Izraeli hírszerzők buktatták le a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég vírusirtó programjával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hackereket – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.
 
Smini Áceresz és Szimchát Tóra
Az őszi nagyünnepek zárásaként a szukkot – sátoros ünnep két utolsó napján Smini Ácereszt, és a Tóra-adást ünnepeljük, október 12-én (csütörtök) és október 13-án (péntek).  
 
Valdemar és Nina Langlet hősies embermentésére emlékezünk
A Raoul Wallenberg Egyesület Tisztelettel meghívja az emlékezőket Valdemar és Nina Langlet hősies embermentésének megemlékezésére, a Dohány utcai zsinagóga – Raoul Wallenberg emlékparkjába, 2017. október 16. (hétfő), 16:00 órára.  
 
Hagyományos magyar zsidó desszert a Tóra közelgő örömünnepére: a káposztás rétes
A Tablet zsidó kulturális magazin hívja fel rá a figyelmet, hogy a Tóra szombaton esedékes örömünnepén szokás volt Magyarországon rétest enni, szóval káposztás rétes. Egy Holokauszt-túlélő magyar zsidó szakácskönyvszerző, Magyar Konyha című művéből dolgoznak, a szerző Láng György, tőle tudják, hogy a magyar zsidók azokon az ünnepeken, amelyeken szokás mulatni és kicsit inni is, káposztás rétest ettek atyáink.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1092]