Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1034]

Egyre népszerűbbek az izraeli kézműves sörök
Izraeli kézműves sörök gyakorlatilag nem léteztek az ezredfordulóig. Napjainkban azonban már több mint 100 fajta kapható. Különlegességük, hogy a hagyományos maláta és komló összetevőkön túl helyi alkotóelemeket, például mentát, rozmaringot, datolyát, maracuját, mangót és citromfüvet is tartalmaznak. 
 
Mai születésnapos: Gerard Oury, a Jákob rabbi kalandjai alkotója, Louis de Funes zsidó rendezője
Drámai rendezőnek indult, de Louis de Funes megkérte, hogy ezt hagyja abba. Így lett minden idők legnépszerűbb francia vígjátékrendezője, aki magát Funes-t is óriássá tette, az ő vígjáték-sztárja volt Belmondo és Pierre Richard, akárcsak Yves Montand és Eli Wallach. Gyengéden viccelt a zsidóüldözéssel, az antiszemita álrabbival és a kiugrott ortodoxokkal is.
 
115 éve találta fel egy zsidó házaspár a játékmackót. Igen, még azt is…
De egyáltalán hogyan lett a hatalmas és félelmetes medvéből cuki, odabújós gyerekjáték? Ez is csak a zsidóknak juthat eszébe, ha jól odafigyelnek az amerikai elnökre: az orosz pogromokon át vezet az út a mindenkiben meglévő gyermeki lélekig.  
 
Síremlékeket rongáltak meg a Farkasréti zsidó temetőben
Tizenöt-tizenhat sírkőről szobrokat, vázákat, amforákat feszítettek le – mondta el Tamás Péter munkatársunk.
 
Netanjahu szerint a német külügyminiszter érzéketlenül viselkedett Izraelben
Érzéketlenül viselkedett Sigmar Gabriel német külügyminiszter Izraelben, ezért nem jött létre a találkozó vele – mondta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy pénteki német lapinterjúban. A német külügyminisztérium szóvivője visszautasította állításait.  
 
Fényes Adolfra emlékeztek születésének 150. évfordulóján
Fényes Adolf festőművészre emlékeztek születésének 150. évfordulója alkalmából pénteken Budapesten, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben álló sírjánál.  
 
Mai születésnapos: Yves Klein, a feketeöves botrány-képzőművész, aki feltalált egy új színt
Japánban dzsúdózott fiatalon, egyetlen hangra komponált zenét, egyetlen színnel festett, a monokróm képek „feltalálója”, aki önálló színt fedezett fel, a kék egy „nemzetközi Klein-kéknek nevezett árnyalatát. Filozófus volt és kalandor, a Klein név zsidónak adta el, pedig csak zsidóbarát volt: leginkább két zsidó, a bibliai Salamon-király és Moshe Dayan tábornok barátja. Kis szünet után folytatjuk nagy sikerű születésnapi rovatunkat, nekünk is hiányzott már.
 
És óvjátok Izrael fiait tisztátalanságuktól – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:33 óra, az ünnep kimenetele: 20:44 óra. A Tórából ezen a héten az „Tázriá-Möcorá” (Mózes 3. 12-15.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Sajtóértesülés: Trump Izraelbe látogat
Donald Trump amerikai elnök május 22-én Izraelbe látogat – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet csütörtökön.
 
Az igazak a lelkük által vezérelve mentették a zsidókat
A magyarországi zsidóüldözés során tanúsított embermentő tevékenység elismeréseként a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet „Világ Igaza” kitüntetéseket és Bátorságért Érdemjeleket adott át Yossi Amrani, Izrael állam budapesti nagykövete és Pintér Sándor belügyminiszter ma Budapesten.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1034]